Maku maailma blogi

Ravintola Esplanadi hakusanoilla löytyy paljon erilaisia ravintola vaihtoehtoja

Ravintolassa syöminen on kokonaisvaltainen nautinto, jossa hyvän seuran ja ruoan lisäksi ravintola ympäristö ja ilmapiiri tuovat oman lisänsä ja tekevät elämyksestä kokonaisvaltaisen nautinnon. Ravintolassa syöminen voi tarjota vaihtelua arkeen ja se on myös matkustellessa oiva tapa tutustua maan ruokakulttuuriin. Monet tekevätkin ulkomaille niin sanottuja makumatkoja, joiden päätarkoituksena on tutustua jonkin tietyn alueen ruokakulttuuriin. Tämänkertaisena aiheena on ravintola, olipa haussa ravintola Esplanadi tai ravintola keskusta, tervetuloa blogin pariin lukemaan mielenkiintoisia vinkkejä ravintolamaailmasta.

Ravintolakulttuuri on Helsingissä suhteellisen nuorta

Ravintolakulttuuri vaihtelee maittain ja suomalainen ravintolakulttuuri on ollut tunnettu siitä, että ravintoloissa ei vietetä yhtä paljon aikaa, kun muualla Euroopassa. Helsingissä, tuoreessa pääkaupungissa ravintolaelämä käynnistyi pikkuhiljaa 1800-luvun alussa ja aluksi toiminta oli pienimuotoista, myös kaupungin pienuuden ja suppean asiakaskunnan vuoksi. Juhlat järjestettiin myös useammin kotona. 1810-20 -luvulla Helsingin ravintola toimintaan tuli eloa, kun sinne muutti sveitsiläisiä kondiittoreita, jotka perustivat pieniä kahvila-ravintoloita. Tämän jälkeen ravintolakulttuuri alkoi kehittymään ja 1800-luvun lopulla ravintoloita oli tarjolla jokaiselle yhteiskuntaluokalle. Sota katkaisi ravintolakulttuurin kehityksen, mutta se alkoi taas sodan jälkeen virkistymään elintason nousun myötä.

Ulkona syöminen on arkipäiväistynyt

Helsingin vaurastuminen sodan jälkeen ja elintason nousun myötä ravintolapalveluiden kysyntä alkoi kasvamaan. 1960-luvulla alkoi hienompien ravintoloiden rinnalle ilmestymään useita kodikkaampia ja pienempiä ravintoloita, baareja ja grillejä sekä pubeja. Pikaruokapaikat, grillit ja etniset ravintolat toivat ravintolaelämään uusia tuulia 1970-luvulta lähtien ja myös lapsiperheet alkoivat suosimaan ravintoloissa käymistä, etenkin viikonloppuisin. Myös hienompien ja tasokkaampien ravintoloiden arvostus säilyi ja kasvoi. Työpaikkaruokailu alkoi yleistymään 1950-luvulta lähtien ja 2020-luvulle tultaessa on ravintolassa syöminen arkipäiväistynyt ja usein syömässä käydään lounaalla henkilöstö- ja opiskelijaravintolassa. 2000-luvulla suomalainen ravintolakulttuuri on muuttunut ja perinteisen ranskalaisen keittiön sijaan ollaan palattu omille juurille ja etsitään inspiraatiota usein läheltä, pohjoisista raaka-aineista. Sesongin mukainen ruokalista ja ympäristöarvot ovat myös tällä hetkellä tärkeässä asemassa ravintolakulttuurissa. Ravintolan sijainnilla on merkitystä ja Helsingissä Esplanadilla sijaitsee paljon pieniä ja suuria ravintoloita ja kahviloita, kauniissa puistokadun ympäristössä. Ravintola Esplanadilla on perinteikäs ja klassinen vaihtoehto juhlapäivän viettoon tai arkipäivän juhlistamiseen. Esplanadilta voi löytää esimerkiksi Ravintola Rioni Oy:n.


jaa