Maku maailma blogi

Uusi ravintola vai uudenlaiset eväät – miten monipuolistaa lounaita helposti

Lounas antaa polttoainetta, jonka avulla jaksetaan hoitaa työt, opiskelut ja muut velvollisuudet. Lounas kantaa läpi iltapäivän, joka sisältää todennäköisesti vielä muutaman työntäyteisen tunnin toimistossa tai kotona. Mitä kannattaa syödä lounaaksi, että energiatasot pysyisivät hyvänä ja ettei lounaan jälkeen iske väsymys? Entä kannattaako lounas valmistaa itse vai etsiä hyvä lounas ravintola? Tällä kertaa aiheena blogissa on terveellinen, ravitseva ja energiaa antava ruokavalio.

Säännöllinen ruokailu on tärkeää jaksamisen kannalta

Meillä jokaisella on oma ruokailu rytmimme, jonka olemme saattaneet oppia jo lapsuudenkodissa tai muokata itse myöhemmin omien tarpeidemme mukaan. Toiset luottavat klassiseen kolmeen ateriaan päivässä, jotka ovat aamupala, lounas ja päivällinen ja toiset taas jakavat mieluummin ateriat pienemiin kokonaisuuksiin, kuten esimerkiksi viiteen päivittäiseen ateriaan. Ruokailun, kuten monen muunkin asian suhteen, ei ole yhtä oikeaa tapaa ruokailla, mutta suurin osa meistä tarvitsee joko pienemmän tai suuremman aterian myös keskipäivän tienoilla. Lounas auttaa jaksamaan ja pitää aivot toiminnassa iltapäivään saakka ja säännöllinen ateriarytmi auttaa pitämään kiinni terveellisestä ruokavaliosta, jolloin on helpompi välttää liiallista syömistä tai herkuttelua.

Mikä on terveellinen ruokavalio ja mitä kannattaa syödä lounaaksi?

Ruokavaliosta annetaan yleensä suosituksia niin maailmanlaajuisesti kuin kansallisestikin ja suositukset perustuvat tutkimuksiin, joissa tutkitaan, minkälaisia ravintoaineita tarvitsemme koko elinkaaremme aikana. Sen vuoksi suositukset vaihtelevat eri-ikäisille, erilaisissa elämäntilanteissa oleville ja erilaisia ruokavalioita noudattaville. Toisille päivän tärkein ateria on aamupala, toisille lounas ja monille taas illallinen. Yhtä tärkeintä ateriaa ei päivän aikana ole, mutta suositellaan, että päivän aikana tulee syödä säännöllisesti, vähintään kolme pääateriaa. Kasvikset ovat tärkeä osa ruokavaliota ja ne sisältävät tärkeitä kuituja, vitamiineja ja kivennäisaineita ja kasviksia, hedelmiä tai marjoja tulisi nauttia jokaisella aterialla. Marjat ja hedelmät sisältävät enemmän sokeria joten niitä ei kannata nauttia päivän aikana myöskään rajattomasti. Lounas kannattaa koostaa terveellisistä ruoka-aineista, kuten kasviksista, täysjyvästä ja proteiinin lähteestä. Lounaan voi valmistaa kotona tai syödä ravintolassa, mutta lounaalla ei kannata syödä liian raskaasti. On myös hyvä säännöllisesti kokeilla jotain uutta, myös lounaalla, joten kannattaa välillä muuttaa rutiiniaan ja etsiä uusi ravintola, jossa syö lounaan tai valmistaa itse jotakin uutta ja erilaista lounaaksi. Ravintola Rioni Oy on uusi ravintola Tampereella. 


jaa