Maku maailma blogi

Hyvä lounasravintola voi olla päivän pelastus

Ravintolat ovat yleistyneet Suomessakin viime vuosikymmeninä hurjasti. Enää ravintolaan ei mennä vain turistimatkalla Italiassa tai Kreikan saarilla, vaan ravintolaan voidaan mennä lähes joka päivä esimerkiksi edulliselle lounaalle työkavereiden kanssa. Ja hyvä lounasravintola on kyllä monille suorastaan työpäivän pelastus. Hetki pois toimistolta kauniiseen ympäristöön ja hyvän ruuan pariin tuo positiivista vaihtelua päivään. Työasioistakin voidaan puhua mukavammassa ympäristössä, jolloin ajatuskin voi luistaa paremmin kuin toimiston pöytien ja tietokoneruutujen takana.

Ravintolat ovat kulttuurisidonnaisia

Vaikka maailmalla on joidenkin laskelmien mukaan yli 10 miljoonaa ravintolaa, ne eivät jakaudu tasaisesti eri maiden kesken. Suurin ravintolatiheys on Japanissa. Aasiassa muutoinkin on vuosisatojen pitkät perinteet ravintolassa tai kodin ulkopuolella syömiseen. Näin ei ole esimerkiksi Skandinaviassa. Tähän vaikuttavat varmasti asukastiheys ja ilmasto, jotka yhdessä ovat muokanneet kulttuuria joko ravintolamyönteiseksi tai kotiruokamyönteiseksi. Harvaan asuttu kylmän ilmaston maa on otollinen kotiruokailulle, kun taas tiheästi asuttu lämpimän ilmaston maa on kuin luotu siihen, että ihmiset kokoontuvat lähikortteliin ruokailemaan.

Mutta uusi aika, helppo liikkuvuus ja kaupungistuminen ovat tuoneet ravintolakulttuurin Pohjoismaihinkin. Tämä tuo elämään uutta väriä ja iloa. Näitä tuovat myös ravintoloiden kirjo, sillä tarjolla on nykyään lähes joka kaupungissa usean ruokakulttuurin ravintoloita. Valittavana on usein ainakin aasialainen, italialainen, amerikkalainen, meksikolainen, välimerellinen tai suomalainen keittiö. Myös hyvä lounasravintola voi olla etninen ravintola.

Maittava lounas on päivän väripilkku

Työssäkäyvät ovat joskus niin kiireisiä, etteivät ennätä edes aamupalaa nauttia. Tästä syystä monelle onkin lounas muodostunut päivän kohokohdaksi. On mukavaa huomata, miten ravintolat ovat mukautuneet tähän. Jopa oikein hieno fine dining –ravintola saattaa tarjota edullisen lounaan keskipäivällä. Edullinen lounasmenu on varmasti ravintolalle kuin ravintolalle kannattava konsepti, sillä lounaan myötä paikka tulee tutuksi. Saattaa olla, että moni asiakas ei muutoin tulisi koskaan käyneeksi jossain hienommassa ravintolassa, jollei edullista lounasta olisi tarjolla.

Toki peruslounasravintolat ovat myös mukavia ja hyviä. Osa näistä on auki vain keskipäivällä kirjaimellisesti lounasaikaan. Ne eivät ole ollenkaan auki iltaisin tai viikonloppuisin. Osa taas on sellaisia, jotka ovat auki myös iltaisin ja viikonloppuisin, mutta arkipäivisin tarjolla on hieman edullisempi lounaslista. Myös nämä jälkimmäiset ravintolat hyötyvät varmasti tarjotessaan edullisen lounaan, sillä näihin varmasti päädytään ruokailemaan illalla tai viikonloppunakin, jos paikka on jo ennestään tuttu lounaalta.

Hyvä lounasravintola on parhaimmillaan rentouttava kokemus kiireisen päivän keskellä. Lounaalla kannattaa kokeilla myös uusia ruokaelämyksiä, kuten esimerkiksi Georgialaista ruokaa.


jaa